انسان موجودی چند بعدی است که ابعاد زندگی وی کاملا وسیع هستند و شناخت آن ها بسیار سخت و زمان بر است. بحث بعد روحی روانی انسان شاید پیچیده ترین مورد در زمینه بررسی ابعاد وجودی انسان باشد. انسان به عنوان یک موجود کاملا اجتماعی به برقراری ارتباط با سایر همنوعان خود نیاز دارد. در حقیقت یک انسان از بدو تولد خود با همان ابزارهای غریزی و زبان بدن و گریه سعی در برقراری ارتباط با پدر و مادر و اطرافیان خود دارد. این برقراری ارتباط برای برطرف کردن نیازهای اولیه مانند نیاز به غذا و نظافت می باشد. اما هر چه انسان بزرگ تر می شود، نیازهای بسیار وسیع تری هم پیدا می کند. یکی از نیازهایی که یک انسان جوان و بالغ به طور طبیعی داراست، نیاز به برقراری ارتباطات قوی و موثر با دیگران است. این روابط می تواند در عرصه های مختلف زندگی انسان وجود داشته باشد و شامل ارتباطات کاری، اجتماعی، خانوادگی و حتی عشقی و عاطفی شود. البته حتی در روابط کاری و تجارت و کسب و کار نیز گاهی ارتباطات آنقدر قوی و محکم می شود که بین افراد، عاطفه حکم فرما می شود. وما هم هر رابطه عاطفی یک رابطه عشقی نباید باشد. بلکه به عنوان مثال دو مرد که در محیط کار یا تحصیل یا هر جای دیگری با همدیگر احساسات و افکار مشترکی دارند و در مواقع سختی به مانند دو برادر از هم حمایت می کنند، هم می توانند روابط عاطفی با هم برقرار کنند. در این مطلب قصد داریم به عوامل موثر در روابط عاطفی اشاره نماییم. با ما همراه باشید.
رابطه عاطفی چیست؟
رابطه عاطفی ااما یک تعریف کامل را دارا نمی باشد و هر یک از تعاریف ارائه شده برای آن می تواند تا حد زیادی درست بوده و از طرفی کامل هم نباشند. تا نام رابطه عاطفی می آید، به یاد عشق میان دو همسر و یا رابطه عاشقانه عاطفی والدین و فرزندان می افتیم. در حقیقت این ها روابطی عاطفی هستند. اما فقط همین موارد را نمی توان روابط عاطفی دانست. برخی روابط میان دو دوست، دو همسایه، دو همکار و یا حتی یک معلم و یک دانش آموز نیز می توانند روابط عاطفی به حساب بیایند.
در حالت متعالی رابطه عاطفی به عشق می انجامد و معمولا متعالی ترین نوع آن را در روابط همسران و مادر و پدر با فرزندان می توان جستجو کرد. اما در زندگی روزمره و روابط کاری هم می تواند برخی روابط مصداق بارز روابط عاطفی تلقی گردد.
عوامل موثر در جذب و ایجاد روابط عاطفی
برای اینکه دو نفر به همدیگر جذب شوند و بینشان نوعی از یک ارتباط عاطفی شکل گیرد باید المان ها و فاکتورهایی بینشان صورت گیرد و یا در وجود هر یک برای طرف مقابل دیده شود که به آن ها اشاره می نماییم:
– دیدن انعکاس خود در فردی دیگر
بسیاری از انسان ها در طول زندگی دنبال فردی می گردند که به نوعی انعکاسی از وجود خود باشد و در حقیقت دنبال شبیه ترین فرد به خود برای برقراری ارتباط می گردند. این موضوع بسیار شایع است و به درصد بسیار بالایی از مردم در این زمینه می توان اشاره کرد. به ویژه وقتی کسی به دنبال یک دوست صمیمی یا عشق برای زندگی خود باشد، خیلی دور از ذهن نیست که دنبال دیدن انعکاس خود در فرد مقابل باشد. درحقیقت این گونه است که در فرد مقابل چیزی می یابیم که در خودمان نیز وجود دارد، و همین موضوع ما را به طرف او جذب می کند. در حقیقت در این نوع عشق انسان در جستجوی خود در وجود دیگری است. یا به عبارتی دیگر در جستجوی منی است که بتواند تصویر مرا چون آیینه در خود انعکاس دهد. به عنوان مثال اگر خصلت هدفمند بودن جزو ایده آل های ما باشد، اینکه بتوانیم عشق فردی هدفمند را به خود معطوف کنیم، برایمان تائیدی است از تصویری که می خواهیم از خودمان داشته باشیم. البته باید گفت این موضوع غیر قابل انکار است که در اغلب عشقها، به میزانی کم یا بسیار زیاد این مولفه به چشم میخورد. هر فردی در رابطه با معشوق تا حدی در جستجوی بازسازی نگاهی است که از خود دارد. این موضوع که خصلت های مشترک انسان ها را به همدیگر جذب می کند، فقط در مورد یافتن عشق و دوست صمیمی نیست. بلکه حتی در یک رابطه اجتماعی و کاری و حتی در یک ملاقات و جلسه مذاکره برای فروش محصولات یا خدمات نیز معمولا وجود موارد مشترک می تواند باعث جذب طرفین به همدیگر و ایجاد ارتباط قوی و به نوعی یک رابطه عاطفی می شود که در نهایت به ایجاد اعتماد انجامیده و فرآیند معامله را بهتر و زودتر به نتیجه می رساند و بعضا موجب همکاری های دراز مدت بین طرفین نیز می شود.
– دیدن خصوصیات فرد مکمل خود در فرد دیگر
حتما دیده اید در یک استارت آپ تیمی که تشکیل می شود، معمولا اعضای آن مکمل همدیگر هستند. در حقیقت یک فرد به عنوان مثال در مساله اصلی کاری آن استارتاپ متخصص است، دیگری در زمینه برنامه نویسی کامپیوتر تبحر دارد، دیگری در زمینه ارتباطات تخصص دارد و … . موسس اولیه استارتاپ که تیم را جمع کرده در حقیقت جذب تک تک مهارت های این افراد شده که خود آن ها را نداشته و به آن ها نیاز داشته است. در روابط عاطفی هم به همین صورت است. برخی می گویند یک زوج باید مکمل یکدیگر باشند. برخی اعتقاد دارند دو دوست صمیمی هم باید برای یکدیگر مکمل باشند. در این نوع ارتباط عاطفی، تفاوت های فردی دو نفر است که ایجاد کننده احساس کشش بین آن دو نفر می شود و آن ها را به صورت بسیار قوی به یکدیگر جذب می کند.
در اینجا دیگر شخص برعکس مورد قبلی که ذکر شد در جستجوی همتا و انعکاس خود نیست، بلکه در جستجوی کسی است که جایگزین یک سری فقدان های وجودی اش شود و به صورت یک مکمل بتواند آن خلاء ها را پر کند. می توان با مثالی این مساله را بهتر تبیین کرد که یک شخص تنبل ممکن است جذب فردی بسیار زبر و زرنگ و چابک و بسیار کاری و فعال شود. عامل اصلی این کشش یافتن ابعادی است که فرد در خود نمیتواند ایجاد کند. در زمینه های کسب و کار نیز به همین صورت است. به عنوان مثال گاهی پیش می آید در یک جلسه مذاکره فروش یک خریدار که خود شخصیتی تبنل و بسیار کند دارد از زبر و زرنگ و فعال بودن شخص فروشنده خوشش بیاید و به وی جذب شده و در نهایت معامله جوش بخورد. این دید مثبتی که فرد خریدار نسبت به فروشنده پیدا کرده در حقیقت می تواند موتور محرک جوش خوردن معامله تلقی شود. در حقیقت به علت این خصوصیات مکمل، نوعی از ارتباط عاطفی بین خریدار و فروشنده برقرار می شود که خود موجب ایجاد حس مثبت و اعتماد شده و فرآیند معامله را به انجام نزدیک می کند.
گام های موثر برای بهبود روابط عاطفی
با یک سری رفتارها می توان به میزان چشمگیری برقراری ارتباط قوی عاطفی با افراد دیگر را برای خود تسهیل کرد. در حقیقت باید برخی رفتارها و خصوصیات را در خود تقویت کنیم تا این مهم حاصل شود.
– رازدار بودن برای بهبود رابطه عاطفی
هر فردی ممکن است حرف هایی داشته باشد که به هر کسی نتواند بگوید. وقتی برای کسی رازدار مناسبی باشیم وی به ما اعتماد و علاقه بیشتری پیدا می کند و به همین علت قطعا با ما رابطه بهتری برقرار خواهد کرد. این رابطه اگر در زمینه های کاری باشد می تواند به همکاری یا انجام معامله منجر شود.
– گوش شنوا بودن برای بهبود رابطه عاطفی
برای هر کسی پیش می آید که در شرایطی در زندگی حرف هایی دارد که به گوش شنوا برای شنیدن حرف هایش نیاز دارد. احتمالا با خود بگویید گوش دادن به دیگران کاری ندارد و عملی ساده است، اما اگر شنونده نتواند از فن گوش دادن به درستی و به موقع استفاده کند، ارتباط دچار مشکل می شود و نمی تواند حس مثبتی را به طرف مقابل منتقل نماید. گوش دادن فقط شنیدن کلامی که فرد مقابل به زبان میآورد، نیست. برای این که بتوانید شنونده خوبی باشید باید حس گوش دادن را یاد بگیرید و تمرین کنید و بسیار به کار گیرید. یک شنونده موفق شنونده ای است که می تواند بین ارتباط کلامی و غیر کلامی هماهنگی های لازم را برقرار نماید.
– همدلی و همدردی برای بهبود رابطه عاطفی
برای هر کسی پیش می آید که در شرایط سخت با کسی درد دل کند. اگر فرد مقابل علاوه بر گوش شنوا بودن با وی همدردی و همدلی کند و حس مشترک به وی منتقل کند قطعا می تواند رابطه بهتری را هم با وی ایجاد کند و احساسات متقابلی در هر سطحی بین آن ها ایجاد خواهد شد.
www.ayabs.com
یک ,کند ,رابطه ,انسان ,های ,روابط ,است که ,در حقیقت ,که در ,و به ,می تواند ,برای بهبود رابطه ,بهبود رابطه عاطفیبرای
درباره این سایت