محل تبلیغات شما

هر انسانی برای اینکه بتواند به موفقیت در زندگی نایل آید باید یک سری ویژگی های اخلاقی و شخصیتی را دارا باشد. یکی از این موارد بسیار مهم داشتن حس مسئولیت پذیری است. طبیعتا فرق زیادی بین یک فردی که می توان مسئولیتی به وی سپرد و از انجام آن مطمئن بود و کسی که اصلا مسئولیت پذیر نیست، وجود دارد و طبیعتا در زمینه های شغلی و اجتماعی هم می توان حس مسئولیت پذیری را یک پایه و رکن اساسی برای دستیابی به موفقیت و جایگاه بهتر دانست. هیچ کسی دوست ندارد کاری را به فردی بسپارد که مسئولیت پذیر نبوده و تعهدی نسبت به انجام وظایف محوله و حس پاسخگویی ندارد. از طرف دیگر خود فردی که احساس مسئولیت و پاسخگویی ندارد، در واقع به خود نیز پاسخگو نیست و یک تعهد درونی برای انجام وظایف محوله ندارد و به همین جهت اعتماد به نفس خود را به تدریج از دست می دهد. به همین جهت است که مسئولیت پذیری را می توان پایه ای برای شکل دهی شخصیت و احساس عزت نفس در افراد دانست. در واقع کسی که مسئولیتی را می پذیرد و تعهد درونی نسبت به انجام آن دارد، می تواند درون خود احساس مفید بودن و ارزشمند بودن کند که همین می تواند باعث بالا رفتن عزت نفس وی نیز بشود. به همین جهت در این مطلب بر آن شدیم ابتدا به این پرسش پاسخ دهیم که مسئولیت پذیری چیست؟ سپس به دلایل اهمیت آن و روش هایی برای تقویت آن در انسان خواهیم پرداخت. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید. (مسئولیت پذیری چیست؟)

تعریف مسئولیت پذیری
در حقیقت مسئولیت پذیری را می توان یک تعهد درونی دانست که هر فرد برای انجام کارهای محوله که یا خود یا دیگران برای وی تعیین می کنند، دارد. انسان موجودی دارای اختیار است و به همین جهت با اراده و خواست خود کاری را پذیرفته و انجام می دهد. به همین سبب می بایست مسئولیت آثار و عواقب و نتایج عمل انجام شده را نیز بپذیرد.

انسان هایی که در محاورات عامه مسئولیت پذیر خوانده می شوند افرادی هستند که نسبت به انجام کارهای محوله بشدت تعهد درونی دارند و در عین حال یک حس پاسخگو بودن در برابر خود و همچنین فردی که کار را به آنان محول کرده نیز دارند. به همین سبب این افراد به شدت قابل اعتمادتر از سایرین هستند و هر کسی دوست دارد با آنان همکاری کند. این افراد می توانند جایگاه های شغلی بسیار بهتری را کسب نمایند، زیرا کارفرمایان و مدیران معمولا دوست دارند وقتی وظیفه ای به کسی می سپارند از انجام آن و پاسخگویی فرد اطمینان داشته باشند و این افراد دقیقا چنین خصوصیتی را دارا می باشند.

این حس پاسخگو بودن علاوه بر جلب اعتماد دیگران برای خود این افراد نیز ذهن بازتر و آرامش بیشتری را ایجاد می کند. این افراد معمولا افرادی با روی گشاده و اخلاقی بسیار خوب هستند و همین سلامت اخلاقی، به سلامت روانی و آرامش فکری آنان نیز می تواند کمک کند.

مسئولیت پذیری همچنین موجب می شود این افراد مرتب در اجتماع مورد تایید دیگران قرار گیرند و همین موضوع موجب می شود اعتماد به نفس آنان به شدت بالا رفته و شرایط روحی بهتری در اثر این حس مثبت و مفید واقع شدن پیدا کنند. علاوه بر این، این افراد با داشتن حس مسئولیت پذیری قوی معمولا پله های ترقی را به سرعت بالا می روند و به همین جهت است که احساس ارزشمند بودن به آن ها دست می دهد و در نتیجه عزت نفس آنان نیز به طور چشمگیری تقویت می شود.

فرد مسئولیت پذیر با منطق و عقل ابتدا می سنجد که وظیفه محوله در حد توان وی است یا خیر. در صورتی که آن را در حد توان خود دید، آن را پذیرفته و شروع به انجام آن می کند و این را هم می پذیرد که کارهای وی قابل نظارت شدن توسط فرد تعیین کننده مسئولیت باشد. از این رو خود را مم به پاسخگویی به وی می داند.

مسئولیت پذیری بدین معنا نیست که این گونه افراد اصلا اشتباه نمی کنند و تمام کارها را بدون اشکال و بی کم و کاست انجام می دهند. بلکه این افراد پاسخگو هستند و در صورت اشتباه و وجود اشکالی در کار حتما با تمام وجود در صدد رفع مشکل و اصلاح بر می آیند. به همین جهت اگر کسی مسئولیتی را به عهده فردی مسئولیت پذیر قرار دهد، می تواند خیالی آسوده داشته باشد که در حقیقت وی قصد از سر باز کردن ندارد و با تمام وجود سعی می کند کار را به نحو احسن و مطابق با خواست فردی که مسئولیت را به وی محول کرده انجام دهد و رضایت وی را جلب نماید تا خود نیز به علت انجام تعهد به خود و فرد مورد نظر به آرامش روحی دست پیدا کند.

چگونه فردی مسئولیت پذیر باشیم؟
در خانواده، محل کار و اجتماع، مسئولیت پذیر بودن یک مزیت و به بیان بهتر یک امر بشدت ضروری به شمار می رود. مسئولیت پذیری در ذات بسیاری افراد نهادینه شده و از کودکی نشانه هایی از مسئولیت پذیری را به صورت خودجوش از خود نشان می دهند. اما این بدین معنا نیست که افرادی دیگر نمی توانند از این ویژگی برخوردار شوند. بلکه کلیه انسان ها با آموزش های درست و اصولی به ویژه در دوران طفولیت می توانند به افراد مسئولیت پذیری تبدیل شوند. این مسئولیت در وهله اول بر عهده پدر و مادرها است. زیرا این افراد اولین کسانی هستند که ذهن و شخصیت فرزند خود را شکل می دهند و می توانند با آموزش های مناسب از همان دوران کودکی، فرزند خود را به سوی مسئولیت پذیری سوق دهند.

با انجام یک سری تمرینات می توان حس مسئولیت پذیری را در خود تقویت کرد. البته نباید انتظار داشت که در مدت زمان خیلی کوتاهی این کارها نتیجه دهد. بلکه با ممارست و تمرین و صبر می توان به نتیجه دلخواه دست پیدا کرد.

اولین مورد این است که اگر کاری را قبول کردید، آن را حتما انجام دهید. زیرا اگر فردی وظیفه ای را بپذیرد ولی آن را انجام ندهد عادت عدم مسئولیت پذیری در وی تقویت می شود و وی به بدقول بودن و غیر قابل اعتماد بودن عادت می کند. حتی اگر کاری که قبول کرده اید انجام دهید سخت بود، ثابت قدم بمانید.

یکی دیگر از مواردی که باید برای مسئولیت پذیر شدن روی آن کار کنید این است که دیگران را مقصر ندانید و مسئولیت کارهای خود را بپذیرید. در حقیقت انسان توسط خداوند طوری آفریده شده که برای انجام هر کاری مختار است و وقتی مسئولیتی را پذیرفت، عواقب آن را نیز باید بپذیرد. این موضوع می تواند به بالا رفتن اعتماد به نفس نیز کمک کند.

همچنین بهتر است به جای مرتب ناله کردن و ابراز ناراحتی با خود صادق باشید و اشتباهات خود را بپذیرید. این پذیرفتن اشتباه به جای لجاجت بیهوده موجب می شود در دفعات بعدی دیگر آن را تکرار نکرده و به خوبی از آن درس گیرید و در صدد جبران اشتباه انجام شده برآیدد. این موضوع موجب می شود دیگران بیشتر بتوانند به شما اعتماد کنند.

مسئولیت پذیری در یک کسب و کار نوپا یا استارتاپ
هر فرد در یک گروه کاری یا هر گروه دیگری نسبت به خود، سایر اعضای تیم و همچنین خود آن کار دارای مسئولیت است. بسیار مهم است که هر فرد بداند که چقدر کارش در داخل یک تیم ارزش دارد و عدم مسئولیت پذیری وی زحمات سایر اعضای تیم را هم به باد می دهد. هر کدام از اعضا در یک تیم باید نسبت به تیم خود احساس مسئولیت کنند و در عمل برای حق خود و دیگران احترام قائل شده است و این احترام به صورت متقابل بین آنان شکل گیرد . می دانیم که اعتماد افراد یک تیم زمینه را برای گسترش رشد و شکوفایی در آن تیم فراهم می کند و اعضای تیم با انجام کارها به صورت گروهی می توانند در کاهش هزینه ها، اقتصاد و… استارتاپ خود موثر واقع بشوند. استارتاپ ها به طور معمول بر دانش و مهارت اعضای تیم استوارند و دارای سرمایه زیادی نیستند. از این رو اعضای تیم هر یک باید حس مسئولیت پذیری بالایی داشته باشند و درک کنند که اگر مسئولیت های محوله به خود را درست انجام ندهند می توانند باعث فروپاشی تیم و شکست کار شوند. البته این موضوع که افراد باید حتما مسئولیت پذیر باشند مختص استارتاپ ها نیست و همه کسب و کارها به چنین کادری نیاز دارند، اما در مورد استارتاپ ها این موضوع بیشتر به چشم می آید.

www.ayabs.com

راهکارهای غلبه بر استرس سخنرانی

آشنایی با ابزارهای سخنرانی

عوامل موثر در روابط عاطفی

مسئولیت ,انجام ,پذیری ,افراد ,یک ,وی ,مسئولیت پذیری ,را به ,مسئولیت پذیر ,این افراد ,به همین ,مسئولیت پذیری چیست؟ ,انجام کارهای محوله ,انجام وظایف محوله

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

عکس،متن،موزیک سیمان